Markberedning

www.sattaplant.se

SÄTTA PLANT

Varje träd i skogen har sin historia

Att sätta plant är en bra början

Markbereding


Om du fortsätter ner på denna sida så finner du bilder och beskrivande text om hur du sätter tall- och granplant.

Att sätta plant kan vara en fantastisk naturupplevelse!

Tänk dock på att skydda dig mot solen och värmen, då arbetet beroende på terrängen kan vara fysiskt krävande så gäller de att vara noga med att dricka vatten. De är bättre att ta med för mycket vatten än att riskera att vattnet tar slut innan arbetet är avslutat.

Lika viktigt som de är att du själv dricker vatten under planteringen, är de att plantornas rötter har riklig tillgång till vatten innan dom sätts i jorden. För att se till att rotsystemet är ordentligt genomvått så väljer jag personligen att förvara plantorna i ett slutet kärl där jag kan fylla på med vatten varje gång jag fyller på med nya plator.


Nackdelen med detta arbetssätt är att du bär omkring på lite extra vikt i vatten samt att du inte kan gå omkring men lika många plantor dvs att du måste gå och fylla på plantor oftare.


Jag tycker dock att fördelarna överväger nackdelarna och samtidigt som du vet att varje planta får en optimal och välvattnad start i jorden så påminner du dig själv att dricka i samband med att du går och fyller på med plantor.


 

Att planera placeringen och avståndet mellan varje planta kanske tar 20-25 sekunder längre tid per planta men då minskar risken att du planterar för tätt och blir tvingad att gallra bort träd under uppväxten.


Jag använder mig av en 180 cm lång rågångsstolpe som "sättkäpp" för att måtta avstånden mellan plantorna. Jag placerar käppen ca 10 cm från den nyss satta plantan och beräknar sedan ytterligare ca 10 cm från käppens slut till där jag placerar nästa planta. Från den beräknade sättplatsen kan jag sedan kontrollera avstånden i sidled till den tidigare raden av plantor för att bekräfta att avstånden mellan radorna av plantor inte minskar/ökar.


Med fördel placeras även en liknande käpp (rågångsstolpe) vid sättradens början och slut för att du enkelt ser till att hålla en rak kurs.

Vid sättningen på bilden har jag även satt ut en riktningskäpp på halvdistans då detta kan underlätta om hygget är kuperat med buskar, höjdskillnader eller högt gräs.


Om man arbetar med att sätta plant på hyggen som blivit överväxta med högt gräs så är det bra att ha med sig någon som går före sättaren och röjer. Röjaren mäter då upp avståden grovt genom att stega distansen till nästa planta och sedan röjer av platsen men en röjsåg/grästrimmer.

Innan det är dags att sätta plantan i marken så är de dags för markberedning. Om du valt att markbereda med maskin så är processen något förenklad, dock så förändrar maskinen landskapet så personligen väljer jag bara att markbereda där de är allt för stenigt och besvärligt med manuell markberedning.


Vilka verktyg och tekniker ska man då använda sig av vid manuell markberedning? Detta beror mycket på vilket typ av jord/mark du befinner dig på, de kommer att tillkomma ett helt avsnitt senare på den här sidan som just handlar om markberedning.


Vid planteringstillfället på bilden räckte de att sparka med stövlar försedda med stålhätta, med denna teknik gäller de att ha stövlar eller kängor med höga skaft som då ger bra stöd för vristen och inte riskerar skador.



När sättröret har trampats ner ordentligt så kan röret vridas kraftigt ett par gånger till höger och vänster med hjälp av handtagen vid rörets topp. Detta gör att du luftar upp jorden kring röret något, vilket både underlättar för plantans tillväxt men också för att underlätta att öppna röret när du trampar på öppningspedalen.


Att tänka på vid val av planteringsplats är att inte välja att plantera i en grop där regnvatten då kommer att övervattna plantan. Välj istället en höjd, då plantan då får chans till optimalt solljus.


Tänk en extra gång på att röret är placerat rakt, ett rakt hål underlättar att plantan får en rak placering efter att röret har avlägsnats och att plantan sedermera får en rak och stabil tillväxt.

När sätthålet och röret nu har förberetts för plantering så är det slutligen bara plantan som saknas.


Var noga med att se till att välja en frisk planta som inte har några skador eller växtdefekter.


Se till att rotsystemet är ordentligt genomfuktat och vått innan plantan sätts i jorden.

När sättröret har dragits upp ur jorden är de nu dags att återsluta jorden kring plantan.


Se till att trampa till jorden ordentligt kring plantan utan att skada eller bryta stammen.

Planten är nu i marken och det är bara att mäta upp nästa planta och jobba vidare. Se till att rensa bort eventuella grenar eller liknande kring plantan som kan skugga den från solen.

www.sattaplant.se

SättaPlant Copyright 2015-2020 @ All Rights Reserved